In urma cu vreo cativa ani, cand am venit prima data aici am fost intrebat de cineva din tara daca „aici in Spania are mancarea vreun gust”.

Am fost destul de intrigat de intrebare pentru ca nu intelegeam relevanta ei. Pana la urma orice mancare poate sa fie gustoasa daca-i gatita cum si de cine trebuie.

N-am apucat sa intreb de unde i-a venit ideea asta persoanei respective fiindca aceasta m-a lamurit explicandu-mi ca o cunostinta comuna a petrecut cateva luni in Spania si cand s-a intors a zis ca „acolo mancarea n-are nici un gust”.

Acuma nu stiu zau ce a mancat respectiva duduie pe aici prin Spania. E drept ca daca mananci mizerii gen KFC, McDonalds sau BurgerKing si alte dinastea e posibil sa nu simti vreun gust anume al mancarii pentru ca toate ingredientele sunt pre-congelate si isi pierd astfel din calitate.

De asemenea daca respectiva a cumparat din supermarket doar produse „low cost” ca sa faca o economie de cativa centi la fiecare cumparatura la fel exista posibilitatea ca ceea ce a mancat sa nu fi avut gust.

Totusi cel putin aici in Baleares, dieta mediterraneana se bazeaza pe o serie de ingrediente care confera mancarii un gust aparte si care pot sa puna in valoare veleitatile de bucatar ale celui care prepara mancare.

Nu stiu cum e pe la peninsula, insa tind sa cred ca situatia e identica din moment ce Spania are o cultura gastronomica renumita in lume.

E drept ca spaniolii nu folosesc Vegeta in orice mancare pe care o fac, pentru ca astfel de ingrediente sunt folosite doar la scara industriala din moment ce efectul nociv asupra sanatatii al acestor prafuri ce substituie condimentele naturale e deja cunoscut in toata Uniunea Europeana si respins de majoritatea celor care militeaza pentru o dieta sanatoasa, si probabil ca asta-i lipseste mancarii spaniole, gustul de Vegeta.

De cealalta parte a povestii privind „gustul” mancarii mai sta si aspectul importurilor. Eu unul nu pot sa inteleg cum poate sa spuna cineva ca in alte tari mancarea n-are gust cand 70% din alimentele comercializate in Romania vin din import. Cand capsunile, portocalele si de foarte multe ori chiar si rosiile pe care le consuma Romanii zi de zi vin din Spania.

Cand ardeiul iute vine din Israel? Da, vine din Israel si asta am aflat-o pe pielea mea aici in timp ce faceam cumparaturi la magazinul romanesc de aici din insula.

ardei-iute

 

Ardeiul iute pe care-l vedeti in imagine e din import. A fost ambalat pe undeva prin Orientul Apropiat si poarta denumirea unei marci israeliene si a fost importat in Romania de un baiat destept. Din Romania ardeiul iute a calatorit aproximativ 3000 de km. pana in Palma unde se vinde in magazinul romanesc ca produs romanesc desi nu e nici pe departe produs romanesc.

Pana la urma-i de inteles de ce mancam ardei de import (si nu doar ardei) nu? In Romania nu exista teren agricol ca sa se cultive legumele care vin din import nu? Ba da exista, dar nu exista vointa, nu mai exista oameni responsabili si harnici care sa lucreze pamantul. Exista doar domni cu beamveuri si mertane, domni care fac rate ca sa-si ia un mertan vechi de 10 ani desi ar putea sa faca rate si sa-si ia un tractor sa lucreze pamantul cu el ca mertanele n-aduc decat sifilis si amenzi in timp ce tractorul poate sa aduca bani.

Pana la urma atunci cand 70% din ceea ce mananci e produs de altii mancarea ta are gustul altora nu?