Ieri seara ne-am hotarat sa iesim pe-o plaja ca sa ne mai racorim putin dupa cele doua zile de caldura intensa in care n-am prajit ca puii la rotisor.

Plaja aleasa (de nevasta bineinteles) a fost Cala Romantica, o plaja deosebit de frumoasa, dar pe care n-o s-o vizitam curand datorita faptului ca in apa era plin de gunoaie si nu ma refer la posidonia sau alge uscate ci la sute, poate mii de fragmente de plastic, pungi intregi si doze ce pluteau prin apa. Ba mai mult undeva in larg am vazut chiar si un covor partial ingropat in nisip.

Sunt sigur ca toate gunoaiele sunt aduse de catre curentii marini si nu sunt rezultatul lipsei de educatie a est-europenilor care frecventeaza plaja respectiva. Si nu glumesc, plaja e plina de rusi, ucrainieni, bulgari si aparent romani care impart plaja cu o serie de familii de italieni, francezi si germani si toti strang dupa ei la plecare si arunca la container gunoaiele.

Problema e ca in afara de turisti nimeni nu curata gunoaiele din apa. Adeseori mai vezi cate un turist iesind din apa cu mana plina de gunoaie pe care le duce la container, in timp ce responsabilii plajei care inchiriaza umbrele si sezlonguri privesc indiferenti.

Nu stiu daca faptul ca zona in sine reprezinta acel turism „low cost” inseamna ca nu trebuie intretinuta pentru ca vin mai multi est-europeni, insa daca in primul an o situatie dinasta pare doar o intamplare nefericita, repetarea situatiei si in al doilea an nu e decat un exemplu de indolenta si nepasare. Sunt sigur ca turistul rus, ucrainian, italian, roman, francez sau german care s-a racorit ieri printre gunoaie n-o sa mai aiba aceeasi parere buna despre Mallorca cum avea la inceput si probabil nu doar ca n-o sa mai revina, dar nici n-o sa vorbeasca frumos sau sa recomande Mallorca sau cel putin zona respectiva prietenilor sai. Si uite asa indolentii de acolo ce in mod normal trebuie sa se asigure de calitatea apei vor avea numai de pierdut.

Tocmai de aceea pentru ca si anul trecut am avut parte de aceeasi experienta am decis sa evitam si noi Cala Romantica de acum incolo.

cala-romantica

 

Astfel in timp ce imi butonam de zor telefonul pe plaja pentru ca in apa nu vroiam sa mai intru, au aparut langa noi un el si o ea care la prima vedere pareau romani. S-au asezat in buza plajei chiar in fata noastra si ea destul de entuziasmata s-a indreptat spre apa dupa care s-a intors si s-a asezat pe prosop spunandu-i lui ca nu vrea sa intre in apa. (probabil a sesizat plasticele plutind foarte aproape de mal)

El n-a stat pe ganduri ci s-a avantat in mare si dupa ce a gasit o zona curata mai in larg i-a facut si ei semne sa se duca. S-au iubit amandoi pentru o perioada in apa dupa care au iesit la mal sa-si faca poze si selfie-uri si la un momentdat l-am auzit pe el spunand ca or sa ma roage sa le fac o poza fara sa stie ca eu si intelegeam ceea ce vorbesc ei. (dupa accent el parea ardelean si ea moldoveanca)

Cand s-au hotarat sa-si faca poza ea s-a indreptat cu telefonul in mana catre Roxi (probabil i-a fost rusine sa-mi zica mie) si a rugat-o intr-o engleza vorbita foarte bine, dar cu tipicul accent est-european sa le faca o poza.

Roxi i-a raspuns pe romaneste ca le face si ca pot sa vorbeasca romaneste. M-am uitat antent la ei si i-am observat uimiti de faptul ca pe toata plaja aia mare s-au asezat tocmai langa niste romani, insa ce m-a uimit si mai tare a fost faptul ca nu au incercat mai apoi sa intre in vorba cu noi sau sa puna intrebari irelevante.

Pacat ca la fel ca si noi au ales plaja nepotrivita. Sau cine stie poate lor le-a placut, dar nu vom afla niciodata.