Sau mai pe intelesul tuturor, de ce ar trebui sa le spuneti celor care vor sa vina in Mallorca faptul ca ar trebui sa se gandeasca inainte de toate ca poate Mallorca nu e pentru ei si mai ales de ce ar trebui sa luati in considerare lucrul asta inainte sa-i invitati din proprie initiativa pe unii dintre ei.

Dar sa incepem cu inceputul si sa va povestesc cateceva pentru a intelege mai bine ceea ce vreau sa spun.

Prin 2013 dupa ce ne mutasem la casa noua cineva din familie m-a intrebat daca poate sa vina in concediu timp de trei saptamani impreuna cu familia (adica sotul si cei doi copii). Cum la vremea respectiva aveam un dormitor liber si aveam o oarecare obligatie morala fata de familia respectiva am acceptat.

Convietuirea timp de trei saptamani a fost dificila, dar nu imposibila si asta din o serie de motive ce tin mai degraba de obisnuinta si preferinte si mai putin de relatia cu musafirii pentru ca e greu sa lucrezi cam 56 de ore pe saptamana, trezindu-te la 5:45 dimineata si dormind la 1 si pentru ca daca nu esti obisnuit cu doi copii alergand prin casa in timp ce tu incerci sa lucrezi capacitatea ta de concentrare si productivitatea scad si atunci se accentueaza stresul.

Dupa concediul in cauza am decis casa nu mai dau curs unor astfel de solicitari decat in cazul in care ele nu presupun perioade atat de indelungate si mai ales in cazul in care nu implica prezenta copiiilor.

Ulterior am mai primit fel de fel de intrebari de la diversi prieteni si cunoscuti privind Mallorca si tuturor le-am sugerat sa vina in extrasezon datorita faptului ca insula e mult mai “aerisita” si ca nu mai e nici asa de cald, iar tarifele scad considerabil. De cele mai multe ori celor cu care am vorbit despre un posibil concediu in Mallorca li s-a parut scump totul, de la biletele de avion la cazare si in cazul unora m-am oferit sa-i cazez gratis intelegand faptul ca impactul financiar e considerabil pentru bugetul multora.

Le-a fost inconvenabil chiar si asa, iar multi dintre ei n-au ezitat sa-mi spuna sec faptul ca de banii de avion isi fac o vacanta in Bulgaria, Turcia sau Grecia, destinatii turistice intens frecventate de romani de altfel. Ei si atunci m-au cam mancat degetele sa-i intreb de ce s-au trezit sa ia in considerare Mallorca, daca sunt constienti ca bugetul lor nu le permite o astfel de destinatie turistica, sau ca trebuie sa faca compromisuri pentru a-si face concediul aici. Insa din respect n-am facut-o.

Altii ce lucreaza prin tari straine si isi pot permite fara probleme un concediu in Mallorca mi-au cerut informatii si dupa ce mi-am pierdut timpul sa le explic nici macar nu s-au obosit sa-mi multumeasca.

Dupa ce s-a nascut junioru’ am decis sa nu mai oferim cazare gratis nimanui la noi acasa in primul rand pentru ca nu mai avem spatiu si in al doilea rand pentru ca avem unde recomanda cazare decenta la un pret decent.

De curand insa niste prieteni s-au trezit ca vor sa-si faca un concediu last minute si ne-au cerut o solutie de cazare ieftina si buna (exact! pretentia oricarui roman de altfel) motivand faptul ca au cautat in prealabil si tot ce au gasit depasea mia de euro de persoana pentru 7 zile, un pret de altfel normal pentru luna august in Mallorca.

Am sunat singurul loc de cazare pe care-l cunosteam capabil sa ofere si ceva reducere si astfel le-am obtinut un apartament de trei stele la jumatate din pretul celei mai ieftine oferte de cazare pe care ei o puteau gasi online. Cum era de asteptat nici o reducere de mai bine de 50% din costul cazarii nu i-a multumit si probabil se asteptau la vreun cost de 10 euro/noapte de persoana in contextul in care pana si cea mai infecta pensiune de tiristi din Romania cere minim 15 euro/noapte de persoana indiferent de anotimp.

Revenind la oile noastre, ceea ce vreau sa spun prin articolul asta dupa experientele avute e ca nu merita sa va pierdeti timpul facand pe ghidul turistic si oferind indicatii unora care doar intreaba la fel cum nu merita nici sa va deschideti usa larg unora care vor sa-si faca o vacanta low-cost si avand pretentia ca daca tot locuiti in Mallorca sau orice alta destinatie turistica sa va simtiti obligati sa le gasiti cea mai ieftina oferta turistica si sa le si dati bani de drum daca s-ar putea.

Pentru indicatii turistice, recomandari si oferte de cazare multi dintre noi muncesc din greu la siteuri precum Mallorca Gallery intocmai ca sa nu trebuiasca sa explicam fiecaruia in parte cum sta treaba cu Mallorca.

DSC_0524