In urma cu mai bine de 1 an am dat pe Facebook peste urmatoarea postare:

Acum 10 ani, cand am fost prima data in Spania, mi s-au explicat niște “reguli interne” de catre prietenul care m-a dus acolo. Mi s-au părut a fi o prostie. Eram total contra acestui crez, dar nu aveam ce face. După ce am ajuns “pe picioarele mele” am decis sa respect totuși acele reguli deoarece nu am avut probleme respectandu-le. Le redau mai jos si vreau sa imi spuneti ce părere aveti si daca s-a schimbat ceva între timp.

1. Nu lua chirie de la romani. E de 2-3 ori mai scump, nu primesti contract, ai sanse mari sa iti iei teapa.
2. Nu lucra la romani. Marea majoritate angajeaza la negru, dau teapa la bani.
3. Nu lua masini de la romani. Marea majoritate sunt manarite si aici ca in Romania.
4. Nu aduce pe nimeni aici oferindu-i casa, masa si vreun job, decat daca il stii de foarte mult timp si ai incredere in persoana respectiva. Risti sa ramai in fundul gol si iti faci probleme mai mari decat ai nevoie.
5. Nu dai bani împrumut.
6. Ai venit aici sa traiesti, nu doar sa pui bani deoparte.
7. Daca iti vei lua vreodată masina, sa nu fie peste 4000€, ca devi sclavul ei (se referea la rate pe termen lung + alte cheltuieli costisitoare).
8. Ferește-te de romani. Nu sunt ca frații aici, decat daca au ceva de câștigat. In mare majoritate, la fel ca acasa!

Am citit de curiozitate fiecare reactie pe subiect si in mod surprinzator am observat ca nu doar cei din Spania ci si din alte tari se regaseau in mare parte din regulile astea.

Desigur nu sunt absurd sa spun ca toata lumea e la fel, insa am avut si eu la randul meu o serie de experiente pe aici despre care am mai scris cand mi s-a dat ocazia.

Sper ca cei care ajung aici cautand informatii pentru a emigra sa le analizeze si sa ia aminte pentru ca s-ar putea sa li se aplice practic daca sunt ignoranti…

anonymous-1332384